Evidentia Biztosítási Tanácsadó és Alkusz Kft. | 1118 Budapest, Villányi út 91. | Tel: (1) 612 0727 | Fax: (1) 612 0787 | E-mail: evidentia@evidentia.hu

Nyugdíjpénztár


Öngondoskodás állami támogatással

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár a legegyszerűbb államilag támogatott nyugdíj öngondoskodási forma. Folyamatos tagdíjfizetés esetén jár a 20% adókedvezmény, melyet a NAV a nyugdíjpénztári számlára utal vissza. Nyugdíjba vonulás esetén pedig realizálódik a tőke és a hozam. A portfóliók között a tag szabadon választhat, célszerű figyelembe venni a kockázat tűrő képességet és a nyugdíjba vonulásig hátralevő időt.

Az önkéntes nyugdíjpénztár legnagyobb előnye az adójóváírás lehetősége. Ez viszont csak akkor vehető igénybe, ha saját befizetés teljesül. A munkáltató által fizetett díjra nem jár adókedvezmény, erre érdemes odafigyelni ! Az önkéntes pénztárak nagy részét a cégek fizetik, ezzel viszont azonnal el is tűnik az évi 20% adóvisszatérítés lehetősége. 

 

Bármelyik pénztár kerül kiválasztásra, az állami szabályozásnak köszönhetően a portfólió legalább 40%-a állampapírt fog tartalmazni. Önkéntes nyugdíjpénztárt olyan esetben érdemes választani, ha még 5-6 év van a nyugdíjba vonulásig, hiszen addig nem zavaró, hogy magas százalékban tartalmaz a portfólió állampapírt.