Evidentia Biztosítási Tanácsadó és Alkusz Kft. | 1118 Budapest, Villányi út 91. | Tel: (1) 612 0727 | Fax: (1) 612 0787 | E-mail: evidentia@evidentia.hu

Nyugdíjbiztosítás


Gondoskodás a saját nyugdíjas évekről

 

Időben el kell kezdeni a  megtakarítást! Tudjuk, hogy a nyugdíjrendszer által várható kifizetés nem lesz elég a kiadásokra. A magyarországi és európai mutatók is erre utalnak. Magunknak kell gondosni erről és a megtakarítást jobb minél előbb elkezdeni! Most az állam is támogatja ezeket a megtakarításokat, így érdemes ezeket kihasználni.

A nyugdíjbiztosításra igénybe vehető éves 20% adókedvezmény, amely a legtöbb esetben, 130.000 Ft-ot jelent, egy 650.000 Ft-os éves befizetésű nyugdíj megtakarítási szerződés mellett tudjuk maximálisan kihasználni.

 

Nyugdíjbiztosítások kettő típusa:

1. A megtakarításokkal egybekötött életbiztosítások egyik  változata az ún. hagyományos nyugdíjbiztosítás.

E típusú megtakarításokra a biztosítók egy fix kamatot garantálnak, amelyet mindenképpen megkapunk a lejáratkor. Jellemzően emiatt egy fix lejárati összeg is szerepel a biztosítási szerződésben.

Ehhez hozzájön még az adóvisszatérítés, ami az évek során kamatozik a befizetésekkel együtt.

Ezen felül extra hozamokra is szert tehetünk, ugyanis amennyiben megtakarításunkkal a biztosító saját maga is extra hozamokra tesz szert, akkor az így elért eredmények 80-90%-át jóvá fogja írni számlánkra.

 

2. A befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítások más  konstrukciót jelentenek.

Itt már nem kapunk fix kamatot, hanem mi dönthetjük el, milyen mértékű kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni és milyen típusú értékpapírokban tartjuk a pénzünket.

Jellemzően biztosítónként 10-20 különböző befektetési alap közül választva (akár többet is választhatunk egyszerre) tetszőlegesen összeállíthatunk egy olyan befektetési portfóliót, amely egyszerre jelent biztonságot és korrekt hozamokat.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Minden egyes befizetésünkből levonásra kerülnek a költségek, majd befektetési jegyeket, ún. befektetési egységeket kapunk pénzünkért cserébe.

Ezeket úgy a legegyszerűbb elképzelni, mintha értékpapírt kapnánk pénzünkért. Minden egyes befizetéssel egyre több értékpapírunk lesz, és ahogy változik az értékpapír értéke, úgy fog nőni a megtakarításunk összege is.

Rengeteg befektetési alap közül választhatunk, ami azt is jelenti, hogy ha kockázatmentes, esetleg garantált befektetést szeretnénk, mód van a biztonságos portfólió kialakítására.

Ezzel a megtakarítási konstrukcióval magasabb hozamokat lehet elérni, mint egy hagyományos típusú nyugdíjbiztosítással, de magasabb a kockázata.