Evidentia Biztosítási Tanácsadó és Alkusz Kft. | 1118 Budapest, Villányi út 91. | Tel: (1) 612 0727 | Fax: (1) 612 0787 | E-mail: evidentia@evidentia.hu

Életbiztosítás


Biztosítás arra, ami a legfontosabb

 

Minden életbiztosítás alapja, az úgynevezett kockázati életbiztosítás. Ezen termék keretein belül akkor szolgáltat a biztosító, ha futamidő alatt a biztosított elhalálozik.

A kockázati biztosítás „ellenkezője” az elérési életbiztosítás, amely akkor nyújt szolgáltatást, ha az ügyfél megéri a biztosítás lejáratát. Mindkét esetben a biztosítási szerződésben rögzítve van, hogy mekkora összeget fizet a biztosító, ha bekövetkezik a biztosítási esemény. A majdani fizetendő összeg és egyéb kockázatok együtt határozzák meg a fizetendő biztosítási díjat. A díjat fizethetjük előre egy összegben, vagy a futamidő alatt folyamatosan, különböző periódusokban (havonta, félévente, évente), valamint lehetőségünk van egyes életbiztosítási termékek esetén (jellemzően megtakarítási, befektetési célú életbiztosítások esetén) a rendszeres díjtól eltérően eseti jelleggel befizetéseket eszközölni.

Amennyiben a kockázati és az elérési termékeket kombináljuk, akkor vegyes biztosításokról beszélünk. Ebben az esetben a biztosító a biztosított halálakor, vagy az előre rögzített tartam lejáratakor is teljesít kifizetést.

Az életbiztosítások jelenleg legelterjedtebb típusát a befektetési egységekhez kötött, unit-linked biztosítások alkotják. Míg a fent említett típusok esetében a biztosító dönti el, hogy mibe fekteti az ügyfél pénzét és erre biztosít egy előre meghatározott hozamot (technikai kamatláb), addig a unit-linked biztosításoknál az ügyfél maga döntheti el, hogy milyen eszközalapban termeljen hozamot a befizetett pénzünk.