Evidentia Biztosítási Tanácsadó és Alkusz Kft. | 1118 Budapest, Villányi út 91. | Tel: (1) 612 0727 | Fax: (1) 612 0787 | E-mail: evidentia@evidentia.hu

Kötelező (KGFB)


A kötelező biztosításról röviden

 

Amint kimegyünk a forgalomba mindenkor igazolni szükséges, hogy rendelkezünk érvényes KGFB szerződéssel. Az ehhez szükséges iratok:

  • forgalmi engedély,
  • ajánlati igazoló,
  • vagy kötvény,
  • vagy a biztosító által kiadott igazolás.

 

Forgalmi engedéllyel nem rendelkező jármű (pl. segédmotorkerékpár) esetében:

  • a szerződéskötéskor kapott és  a járműre felragasztott matrica.

 

Közúti ellenőrzéskor a rendőr a fenti iratok meglétét jogosult ellenőrizni. Mindenképpen tanácsos magunknál tartani a befizetést igazoló csekket vagy igazolást is.
 
A fent említett iratok és díjigazolások bemutatása szükséges a műszaki vizsgán, valamint természetesen abban az esetben, ha egy  baleset bekövetkezik. Ez utóbbi esetben - ha nem mi vagyunk a hibásak, akkor is - szükségünk lesz egy, vagy több (kék-sárga) baleseti kárbejelentő lapra is. Ezt a biztosítók beszerezhető és célszrű több példányt is a kesztyűtartóban tartani.
 
Külföldi utazáskor feltétlenül szerezzük be a nemzetközi zöldkártyát , biztosítónk ezt is térítés mentesen bocsájtja rendelkezésünkre. Nemzetközi egyezmények szabályozzák, hogy mely országok fogadják el egymás kötelező szerződéseit, és így elméletileg a legtöbb esetben erre a dokumentumra nem lenne szükség, a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy bizonyos országokban a rendőrök kérik a zöldkártya bemutatását, több országba belépéskor is ellenőrizhetik ennek meglétét.
 
Baleset után, ha személyi sérülés is történt (ez esetben kötelező), ha külföldi gépjármű is részese a balesetnek, vagy ha a baleset résztvevőinek nem sikerül teljesen egyértelműen megállapodniuk a felelősség kérdésében, mindig hívjunk rendőrt, így sok további kényelmetlenségtől szabadíthatjuk meg magunkat.

 

Fontos tudni azt is, hogy ha a baleset a mi hibánkból következik be és a biztosítónk kifizeti a kárt a károsultnak az adott biztosítási évben, a bonus osztályunk kettővel vissza fog lépni. Továbbá elveszítjük a kármentességi kedvezményünket, ami további jelentős díjemelést eredményez az évfordulót követően, ezáltal akár kétszeresére, vagy annál magasabbra is emelkedhet a díj.